Om bordshockey

Kan man tävla i bordshockey? Ja, det är klart att man kan. Och nej, det är inte bara småkillar som spelar. Faktiskt är de flesta aktiva bordshockeyspelarna vuxna män, även om både tjejer och yngre killar också deltar i turneringar. Bordshockey är, kanske mer än någon annan sport, något alla kan spela och bli bra på.

Och de officiella tävlingsspelen är förstås STIGA PLAY OFF, som inte bara används på turneringar i Sverige, utan också på de flesta tävlingar utomlands.

I Sverige har vi årligen arrangerat Svenska Mästerskap sedan 1982 och dessutom mängder av nationella och internationella tävlingar. För en del är bordshockey precis lika seriöst som vilken annan sport som helst, för andra är det bara en lättsam hobby. Du avgör förstås själv vilken ambitionsnivå du vill ha. Kul kan man ha på olika sätt.

Ett vanligt missförstånd är att man måste vara ett fullfjädrat proffs eller åtminstone en licensierad spelare för att få vara med på en officiell bordshockeyturnering. Så är det inte. Faktiskt kan precis vem som helst vara med. Det enda du behöver göra är att anmäla dig, dyka upp och betala tävlingsavgift (oftast kontant, på plats i tävlingslokalen).

Vill du innan din första turnering lära dig lite tricks och taktik kan det vara bra om du hör av dig till någon av de klubbar som finns spridda över landet. På en del ställen – till exempel i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Umeå, Piteå, Borlänge och Delsbo – existerar redan etablerade klubbar som ordnar träningar och lokala ligor. Denna verksamhet är också öppen för vem som helst och är en utmärkt start om du bara vill spela på prov. Bor du på en plats där det inte finns någon aktiv klubb är du varmt välkommen att starta en. Kontakta oss så hjälper vi på Svenska Bordshockeyförbundet (SBHF) dig.

Som nybörjare är det billigt att bli licensierad medlem i SBHF. För endast 20 kronor (pg: 47 28 24 – 2, mottagare: SBHF) får du möjlighet att logga in på våra medlemssidor och har rätt att delta i alla svenska tävlingar. Som olicensierad spelare får man endast delta i en nationell tävling.

När du väl har kommit igång finns det hundratals turneringar att välja mellan – både i Sverige och utomlands. Sverigetouren kallas den nationella serie som spelas i deltävlingar över hela landet. Själva grunden på touren utgörs av de (oftast) sex GP-turneringarna, som är de största turneringarna som spelas i Sverige. Störst av GP-turneringarna är SM, som brukar locka runt 100 deltagare från hela Sverige. SM är sedan några år tillbaka stängt för utländska spelare, men alla övriga turneringar är öppna för utländska spelare.

På senare år har Sverige, en gång bordshockeyns överlägsna dominant, blivit förbisprungna av länder från öst, främst Ryssland och Lettland. Andra länder med många starka spelare är Finland, Tjeckien, Ukraina och Norge, men många andra länder är också på frammarsch. På VM brukar det finnas deltagare från ett tjugotal olika länder.

World Tour, som den stora internationella ligan kallas, spelas i både Europa och Nordamerika. I dessa turneringar deltar både rena nybörjare och sportens världsstjärnor. Vi är ett gäng från olika ställen i Sverige som åker runt i både Europa och Nordamerika och spelar. En del tillhör det absoluta toppskiktet medan andra tar det hela mer lättsamt. Som sagt: man kan ha kul på olika sätt.

Ett intressant sätt att se hur man utvecklas som spelare är att följa det Internationella Bordshockeyförbundets (ITHF:s) officiella världsranking. Här finns tusentals spelare från hela världen rankade. Allt från internationella World Tour-tävlingar till små köksturneringar inkluderas på världsrankingen. Poängsystemet garanterar dock att man bara får riktigt många världsrankingpoäng om man placerar sig före högt rankade spelare. Dock är det möjligt att komma med på världsrankingen genom att bara skicka in resultat från en turnering du har spelat hemma med dina vänner.

Som du nog redan har förstått vid det här laget: bordshockey är en egen myllrande värld av tävlingar, resultat och – framför allt – människor. Har du lust att vara med är det bara att skicka ett mail och sätta igång!

Välkommen till den stora sporten i det lilla formatet!