Bordshockeyn har en lång och fascinerande historia som började i Kanada och har resulterat i en uppsjö olika fabrikat och spelmodeller, men denna sida kommer främst att ägnas åt svensk bordshockeyhistoria, som är lika lång och fascinerande.
Utvecklingen inom bordshockeyn är imponerande. Platta plåtgubbar har blivit tredimensionella spelare i plast. Lådor av trä och metall har blivit perfekt designade plastkarosser. Mycket har onekligen från den tid då halva Tranås satt på nätterna och handmålade plastgubbar fram till dagsläget, då bordshockey-VM engagerar fantaster på flera kontinenter.
Här följer ett urval fakta och historiska kuriositeter om svenska folkets populäraste hobbysport.
- 1934 lånade Stig Hjelmquist 4 000 kr. Det var startkapitalet för Firma Fabriksprodukter. Det som till en början handlade om produktion av Äggsked 13 cm och Campingkopp med fat skulle bli Stiga, idag ett av Sveriges mest kända företag.
- Cirka 500 personer arbetar på Stiga idag. Några av dem har varit med sedan starten. De första ishockeyspelen tillverkades i slutet av 1950-talet.
- Ishockeyspelet uppfanns i Sverige av bröderna Widegren och salufördes av systrarna Svenssons AB Aristospel.
- Stig Hjelmquist hade en sagolik näsa för affärer. Hans beslut att satsa på spel sammanföll med nästan kuslig tajming med Tre Kronors VM-guld i ishockey 1957. 50 000 åskådare kring Dynamostadions uterink i Moskva fick i VM-finalen se Tre Kronor ta ledningen med 2-0, för att sedan i andra perioden få fyra mål i baken. Många förståsigpåare räknade ut Tre Kronor men tack vare en kvittering av Eilert Määttä tolv minuter före slutsignalen klarade Tre Kronor hem VM-guldet. Oavgjort räckte för guld. Omåttligt stolta svenskar med lagkaptenen Lasse Björn, målvakten Thord Flodqvist, Roland Stoltz och VM-hjälten Sven Tumba, sjöng ”Helan går” när svenska flaggan hissades eftersom ingen kunde nationalsången…
- Några månader efter VM-guldet fanns Stigas första bordshockeyspel på marknaden. Stigas spel hade gubbar som föreställde Sverige och Sovjet.
- Sven Tumba skrev ett fördelaktigt kontrakt med Stiga. 1958 fanns ”Tumba-Hockey” ute på marknaden. Tumbas namn och hockeyfebern till följd av VM-guldet bidrog till en försäljningssuccé. Från en årlig hockeyspelsförsäljning på 25 000 spel, kunde Stiga plötsligt notera rekordförsäljningen 230 000 spel.
- Stiga har varit dominerande på marknaden, dock inte ensam aktör. Aristospel försattes i konkurs 1972. Finska Bockplast utmanade svenska Stiga under två decennier, men blev uppköpt av Stiga 1988. Dessförinnan hann de tillverka modellerna ”Ice Cats”, ”Champion Hockey” och ”Pola”.
- Stiga tillverkar cirka 100 000 spel per år. Viktiga exportländer är Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Schweiz, Tjeckien, Slovakien och Ryssland, och på senare år har försäljningen i Nordamerika ökat lavinartat.
- Första bordshockey-SM arrangerades 1982 på det finska Bockplasts ”Champion Hockey” efter att Stiga inte trodde på idén. 500 deltagare, bland andra Rolle Stolz och Sven Tumba, gjorde att Stiga ändrade uppfattning, och har tack vare det beslutet blivit det stora internationella hockeyspelsmärket.
- VM spelades för första gången 1989 i Stockholm, och har sedan dess arrangerats i stort sett vartannat år.
Är du intresserad av att veta mer om den svenska bordshockeyns historia, finns det litteratur att tillgå:
- ”Svenska Ishockeyspel. Bordsspelens historia från 1938 – 1995” av Kenneth Ahlborn, Strömbergs förlag 1995.
- ”Bordshockeybibeln” av Jan Gradvall, Stiga AB 1988.