En klubbikon har lämnat oss

Av Matti Månsson
I
17 augusti 2023
0 kommentarer

Det är med stor sorg som Avantgarde Lund erfarit att klubblegendaren Mats Johansson gått bort i förtid. En period av obesvarade kontaktförsök under sommaren föranledde den oändligt tragiska upptäckten att Mats lämnat oss tidigare under året.

Mats gästade Malmöligan första gången våren 2012 som medlem i en grupp vänner som roade sig med att testa på olika typer av udda sporter. Till skillnad från de andra i gruppen fastnade Mats direkt för bordshockeyn och kom att bli ett återkommande ansikte på lokaltävlingarna i både Malmö och Lund. Mats blandade tävlingsinstinkt med en varm prestigelöshet och en enormt positiv energi, vilket gjorde honom till en stämningshöjare av sällan skådat slag. Tidigt i karriären anslöt han sig till den nybildade Lundaklubben BHK Masken och visade direkt en arrangörsvilja och ett stort ansvarstagande gentemot Tornaligan, vilken han snart gick i täten för.  Mats, som arbetade som kock, tog ofta med sig bakverk till lokaltävlingarna och styrde upp en karaktäristiskt fikakultur och välkomnande atmosfär som lyfte ligan till en ny guldålder. Under 2016 ordnade Mats spellokal åt Tornaligan i sin hemort Staffanstorp.

Mats pålitlighet och mycket sympatiska läggning gjorde honom till kassör och nav i BHK Masken (sedermera Avantgarde Lund) och refererades ofta skämtsamt till som ”klubbens ansikte utåt” av lagkamraterna, trots att han nationellt höll en låg profil.

Under perioden 2012-2018 spelade Mats 133 tävlingar, varav 79 Tornaligor och 42 Malmöligor. Resterande tävlingar, där icke-skånska spelare har haft möjlighet att stifta hans bekantskap, är Öresund Cup samt skånskarrangerade SM och Swedish Masters.

Tidpunkt och omständigheter kring Mats bortgång är, för oss, inte klarlagt då klubben saknar kontakt med hans familj. Efter en tids ryggproblem spelade Mats sin sista Tornaliga 2018 och har sedan dess valt att inte vidarebefordra information om eventuella hälsoproblem.

Vi minns Mats inte i första hand för hans resultat på isen, utan som en fantastisk människa och vän. Tornaligan har inte varit densamma sedan han drog sig tillbaka, och det känns enormt svårt att förlika sig med att han aldrig kommer göra comeback igen.

Mats blev 62 år.

Vila i frid.

Mats Johansson syns främst till höger i bild. Bilden är lånad från BHK Möllan Rouge och tagit i samband med en Tornaliga 2014.

Lämna ett svar