28 frågor till sju svenska mästare

Av Hans Österman
I Bildspel
11 juli 2022
0 kommentarer

Finn Fries blev kungen av SM när han tog sin första seger i öppna klassen.

Men det korades fler svenska mästare i Örebro.

Här berättar de hur det gick till.

Nionde SM-guldet, grattis! När ska du förlora egentligen?

– Tack! Ja precis, nio guld i dam och ett rookieguld. Det finns flera nya och gamla talanger som kan bli riktigt bra, så det enda sättet att fortsätta vinna är att träna och det är jag ju supertaggad på.

Känslan just nu är att du är mer taggad på bordshockey än någonsin. Varför?

– Jag spelade EM 2018. Efter det fick jag två barn, pappa blev sjuk, sen kom corona. Så det var längesen sist och längesen man gjorde nåt för sin egen skull. Mitt första uppehåll från bordshockey, det var jobbigt, men det fick bli så. Därför är det bara så himla roligt att få spela igen och träffa alla fantastiska människor, nya som gamla. Jag blir väldigt inspirerad av att lära mig nya saker. Banketterna ska man inte underskatta heller.

Vilka mål har du för kommande säsong?

– Att vinna en match mot Hugo. Förutom det siktar jag på att spela fyra GP plus SM så att jag kan vara med och kriga om en pallplats på VM i Norge 2023. Jag hoppas även vi får till ett riktigt bra damlag. Jag önskar att man bodde närmare dom bästa spelarna så att man hade kunnat utvecklas ännu mer, men jag får göra så gott jag kan här hemma: Hänga tvätt lite oftare, för det är där hockeyspelet står.

Vad var roligast under SM-helgen?

– Svårt att välja en grej: Människorna, matcherna, Örebro, banketten eller guldet? Det får nog bli själva spelandet ändå, det är ju så kul!

 

KNATTE-SM: JAMES-JOHN FORSBERG, 11, NÄRKE BORDSHOCKEY

Grattis till knatteguldet! Hur var finalen mot din klubbkompis Elvira? Jag antar att ni känner till varandras styrkor och svagheter.

– Tack! Det var en spänd final. Båda kunde vinna för vi brukar spela jämnt och kan varandras spel ganska bra. När jag slappnade av och spelade mitt spel var det lugnt.

Hur mycket tränar du och vad tränar du på?

– Jag tränar minst tio minuter om dagen i veckorna och mer inför tävlingar. Centerfinter och inspel är det jag övar på.

Vad är roligast med bordshockey och vem är din förebild?

– Att vinna är roligast. Någon förebild har jag inte just nu.

Vad var roligast under SM-helgen?

– Att spela mycket bordshockey.

 

JUNIOR-SM: UNO ÖSTERMAN, 17, NUHL8 (intervjuad av Joakim Åström)

Grattis till juniorguldet som du vann efter en tuff final mot Eddie. Vad var det som avgjorde till din fördel?

– Tack så mycket! Inför finalserien kände jag mig inte alls så nervös som jag trodde att jag skulle vara. Jag kände mig mer taggad på att spela och visa vad jag går för. Det tror jag var ganska avgörande då jag kunde använda huvudet mer istället för att låta nerverna ta över. I själva spelet tycker jag att försvaret var avgörande. Jag lyckades stänga ner Eddie i många av de avgörande lägena, vilket var viktigt eftersom han är hopplös att möta när han får flow i sitt anfallsspel.

Du var borta från bordshockeyn i några år innan du gjorde comeback i våras. Vad är det bästa med bordshockeyn nu när du hittat tillbaka till sporten igen?

– Oj, det är mycket! Jag skulle säga att umgänget och stämningen runt bordshockeytävlingar är bland det bästa med sporten. Jag tycker att folk är så trevliga och härliga mot varandra, men få saker slår tävlingsmomentet och adrenalinet inför en sjunde avgörande i en playoffmatch.

Vad har du för mål med din framtida bordshockeysatsning?

– För egen del vill jag så småningom bli bäst. Det tror jag att alla på högsta nivån inom bordshockeyn vill och att det är det som driver dem framåt. I de sista tävlingarna har jag klappat ihop totalt i gruppspelen, så kortsiktigt är mitt mål att ta varje match för sig och hitta en jämnare nivå i grupper.

Vad var roligast med SM-helgen?

– SM-helgen var fantastisk, men om jag måste välja ut en sak som roligast så var det nog lag-SM.

 

SUPERVETERAN-SM: JERRY WIKSTRÖM, 64, UNITED STARS

Du vann en stenhård final mot LES med 4-3 i matcher. Vad var nyckeln?

– Att jag litade på min Spjass. Man får ju ganska många dragningar när man möter boxförsvar. Jag fick även lite hjälp av att prata med Jocke mellan matcherna. Det var inte populärt hos LES, haha.

Var LES lite less efter sin maratonsudden mot Truls Månsson i semifinalen, tror du?

– Nej, det tror jag inte, LES mal på. Men att jag fick två matchers vila plus att han spelade den långa sudden var positivt för mig.

Hur viktig har träningen med Jocke varit för din utveckling de senaste åren?

– Väldigt viktig! Förutom matchtempo och puckteknisk utveckling har min inställning att vilja vinna påverkats mycket.

Vad var roligast under SM-helgen?

– Att jag vann guld kan man ju inte räkna bort, men annars är lag-SM roligast.

 

ROOKIE-SM: JOHAN JOHANSSON, 42, NÄRKE BORDSHOCKEY

Du kom fyra i gruppen men vaknade till i playoff och förlorade bara en match i semi och final mot Glenn Dahlberg och Magnus Falk. Vad hände?

– Gruppspelet var jag sjukt nervös över. Det finns så många knattar som är på väg uppåt, till exempel James-John Forsberg som jag förlorat ett par gånger mot på grund av hans extrema dragningar med centern. I playoff kände jag mig mer avslappnad. Jag tog det lugnare, höll i pucken med mer fokus på uppspelen och släppte all stress. Glenn har jag alltid haft svårt mot och vi har haft våra bataljer. Jag tror att det var bra att jag fick möta honom direkt. Det var jämna matcher som vanligt, men som sagt hittade jag ett lugn.

Du spelade din första tävling 2014. Väntade du med SM av taktiska skäl?

– Nej, inte väntat alls så på SM. Har varit utomlands vid tre tillfällen. Sedan satte pandemin stopp.

Du tävlar i bordshockey och jobbar på Stiga. Kan man få för mycket av hockeyspel?

– Japp, Stiga är mitt andra hem. Man står väl vid spelet till frukost, lunch och eftermiddagsfika. Det finns nog inget som heter för mycket.

Vad var roligast under SM-helgen?

– Absolut roligast var att få träffa alla igen, alla dessa trevliga människor med samma intresse. Sedan är det ju alltid kul att tävla, speciellt när det går bra. Sjukt kul att inte bara Jimmy Douz har vunnit rookie i vår klubb längre. Veteran hade jag inga förväntningar på alls, det var bara kul. I öppna klassen ville jag hålla min rank vilket jag klarade och på söndagen blev det även lag-SM. Det var sjukt kul. Jag fick ihop cirka 85 matcher på tre dagar.

 

VETERAN-SM: HANS ÖSTERMAN, 44, NUHL8 (intervjuad av Joakim Åström)

Hur skulle du beskriva din SM-helg och vad hade du för mål innan den startade?

– Mitt mål för egen del var primärt att vinna veteranklassen. Det kanske kan låta förmätet, men jag drevs av att bli först med SM-guld i junior, öppna och veteran. Helgen som helhet var trevlig. Jag kan inte vara alltför missnöjd med min kvartsfinal i öppna klassen med tanke på att Finn gjorde sitt livs turnering. Men nästa gång ska jag försöka vara lite mer beredd.

Vad fick dig att göra comeback efter nästan 3,5 års uppehåll?

– När Uno plockade upp bordshockeyn igen i våras var det bara att ta rygg. Om dina tonåringar frivilligt vill tillbringa tid med dig på helgerna säger du inte nej, särskilt inte när de vill göra något som dessutom är så kul.

Du har vunnit allt som går att vinna inom bordshockeyn. Vad har du för mål med din framtida karriär?

– Att fortsätta utvecklas som spelare och människa. Bordshockeyn håller nog dessutom gaggigheten borta.

Vad var roligast med SM-helgen?

– Att spela final i lag-SM med ungdomarna i NUHL8 var en av karriärens höjdpunkter. Fick nypa mig i armen några gånger under playoff när de tog skalp efter skalp och vi slog ut högre rankade lag. Glädjetårarna efter kvartsfinalen mot Umeå var mina första i en bordshockeylokal.

 

LAG-SM: OSCAR HENRIKSSON, 22, BRÖDERNA GRYM

Ni motsvarade förväntningarna och vann lag-SM. Vad var nyckeln till seger?

– En fin gemenskap i bägge lagen. Vi tillbringade mycket tid med varandra, skrattade ihop och hade det allmänt trevligt hela helgen igenom. Det gjorde oss även starka under tävlingen.

Vilka lag såg ni på förhand som tuffaste motståndarna och vilken match var svårast under turneringen?

– De vi trodde skulle ge tuffaste motståndet var United Stars med många stabila spelare. Vi mötte inte dem mer än i en av de första matcherna under dagen där vi faktiskt tappade poäng. Den matchen var uppenbarligen svårast, kanske för att det var morgon och alla i laget inte var helt på g, men även för att United Stars gjorde en habil insats där de dessutom spelade utan Jocke och Fredrik.

Vilka spelare i svensk bordshockey är svårast att möta i lagmatcher?

– Jag tror att alla håller med om att Livs stabila insats var en stor överraskning för dagen. Hon vann många matcher mot många olika spelare och kanske kan förklaringen vara att hon växer enormt när det kommer till lagmatcher. Jerry Wikström är också en spelare som jag tycker spelar bättre i lagmatcher. I övrigt kan inte jag se någon som så tydligt förbättrar sig i lag. De allra flesta spelar lika bra i lag som individuellt.

Vad var roligast under SM-helgen?

– Det som genererade mest skratt måste väl vara det underbara segervrålet efter kaptensmatchen i semifinalen, men även nätterna i vårt rum där Axel L och Ludvig K hade skrikande argument mot varandra i sömnen var underhållande. Annars tycker jag som vanligt att det är otroligt kul att hänga med alla bordshockeynördar både under och efter tävlingen. Mycket skratt och härlig stämning när det nalkas SM-helg.

Lämna ett svar